Курс створено ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» у рамках проєкту «Агрокебети-Схід» за сприяння Проєкту «Економічна підтримка Східної України». У навчальних та практичних матеріалах програми використані матеріали Університету Айдахо (США) та проєкту “Мисливець на комах”, а також матеріали провідних українських та міжнародних експертів.

Органічне землеробство - одна з найперспективніших галузей аграрного бізнесу, що вирішує безліч існуючих проблем. Наприклад, зменшує негативний вплив інтенсивного сільського господарства на навколишнє середовище та на обсяг доступних природних ресурсів, скорочення кількості котрих унеможливлює ведення аграрно діяльності.

Органічне сільське господарство має екологічні переваги, які проявляються у тому, що воно має великий потенціал, щоб виправити попередньо перелічені негативні тенденції, а також скоротити викиди вуглекислого газу, закису азоту й метану, які сприяють глобальному потеплінню.

Однією зі складових органічного землеробства є захист різноманітних культур у такий спосіб, щоб не зашкодити ані ґрунту, ані оточуючому середовищу, ані урожаю. Саме цю проблему і вирішує новий освітній продукт - курс “Інтегрований захист рослин”.

В процесі опанування курсу “Інтегрований захист рослин” ви дізнаєтесь про теоретичні основи та практичне впровадження біологічного захисту від шкідливих організмів з урахуванням видового складу шкідливої та корисної фауни, агро-кліматичних умов та фітосанітарної ситуації. 

Особлива увага в курсі приділяється значенню мікроорганізмів в регуляції чисельності шкідливих організмів в біоценозах та можливостям використання бактерій грибів, нематод, вірусів у якості біологічних пестицидів у відкритому та закритому ґрунті.

Ви дізнаєтесь про основні підходи до біозахисту рослин, а саме:

  • Яким чином агротехнічні заходи впливають на збереження корисної фауни?

  • Які дії призведуть до запуску природних регулюючих механізмів агроценозів для контролю шкідливих організмів?

  • Яким чином можна підвищувати ефективність застосування ентомофагів?

  • Як проводити інтродукцію та акліматизацію біоагентів для розв’язання проблем з карантинними видами?

Курс стане у нагоді як студентам вищих навчальних закладів, так і викладачам, які бажають підвищити кваліфікацію, а також – практикам, які вже працюють на землі, однак бажають отримувати новітні знання. Після прослуховування лекцій пропонуються тести на перевірку засвоєного матеріалу. У випадку успішної здачі тестів надається сертифікат.


ПРОГРАМА КУРСУ 

Курс складається: з десяти відеолекцій, середньою тривалістю по 25 хвилин кожна.

Лекція №1: Біологічний контроль шкідливих організмів: стан використання в Україні
Лекція №2: Історія розвитку  біологічного контролю шкідників
Лекція №3: Типи взаємовідносин між організмами в біоценозі
Лекція №4: Охорона природних ворогів шкідливих організмів (біоагентів)
Лекція №5: Застосування трихограми
Лекція №6: Грибкові патогени та їх використання у біологічному захисті рослин
Лекція №7: Ентомопатогенні нематоди та їх застосування в біологічному захисті рослин
Лекція №8: Використання бактерій в біологічному захисті рослин
Лекція №9: Використання ентомопатогенних вірусів для біологічного захисту рослин
Лекція №10: Інтродукція та акліматизація природних ворогів шкідливих організмів


ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ

Чи отримаю сертифікат по проходженню курсу «Інтегрований захист рослин»? 

Після прослуховування всіх лекцій та успішного проходження тестового завдання слухачі отримають сертифікат.

Курс безкоштовний?

Так, курс безкоштовний для студентів вищих навчальних закладів та викладачів, а також спеціалістів аграрних компаній, які бажають підвищити свою кваліфікацію.

Якщо ви вперше на нашому сайті, для повноцінного доступу до цього курсу вам потрібно створити обліковий запис, слідуючи вказівкам.